måndag 30 mars 2015

Värd att köpa!



Scandinavian Folklore är tre populärt upplagda böcker avsedd som inspiration för alla som är intresserade av folklig kultur och skandinaviska dräkttraditioner. 

I den första avbildas både gamla och nygjorda plagg som visar att dräktskicket sällan är helt statiskt utan ofta återspeglar både tidens mode och bärarens personlighet.

    Fotografen och författaren Laila Durán har samarbetat med museer och privata samlare i Sverige, Norge och Lappland. Bilderna visar dräkter både till vardag och fest, från norr till söder, och följer de skandinaviska årstidernas växlingar.

I den andra boken i serien Scandinavian Folklore har Laila Durán rest i Skandinavien under ännu ett år. Resorna från Sameland i norr, till Skåne och Sørlandet i söder, har varit fyllda av möten med människor som värnar om sitt textila arv och traditioner. Intresset för bevarande av lokalt präglade dräkter och bunader är stort i hela Norden. Laila Durán har både samarbetat med museer med dräktsamlingar och blivit inbjuden till privata hem för att dokumentera dräkttraditioner i vardag och fest.

    Boken är en populärt upplagd bok avsedd som inspiration för alla som är intresserade av folklig kultur och skandinaviska dräkttraditioner.

I sin tredje och sista bok i serien Scandinavian Folklore prenterar Laila Durán  ännu en volym med mer än 600 spektakulära bilder av folkdräkter från Skandinavien.

    Från resorna i norr och den samiska kulturen, till kusten på norska Sørlandet och svenska Skåne i söder, besöker hon museer och privata samlare som delar med sig av sin stora kunskap.

     Med betoning på vardagslivet, hantverk och lokala textila traditioner mötet vi människor i varje skede av livet. De nordiska folkdräkterna och bunaderna, som de används till vardag och fest, har stor variation och traditionerna är i högsta grad levande i dag.

Du hittar böckerna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar