fredag 12 december 2014

Lilla Julafton – fest med lång tradition

Juletid är festernas tid. Lilla Julafton är en av föreningens äldsta traditioner. Den 13 december firar GFV 2014 års upplaga av Lilla Jul. 1959 beskrev Kurt ”Moses” Fröberg hur firandet gick till i nedanstående uppsats.

GFVs första Lilla Julafton på Abborrhallen fick en reportagebild i gästboken. Moses (Kurt Fröberg var tomte, Lennart Johannesson var Tomtens tekniska biträde.

Uppsats om lilla julafton

Sedan 1945 har vi i GFV firat lilla julafton på Abborrhallen omkring den 15 dec. Det är naturligt att det utbildas vanor och traditioner och lilla julafton tillhör kanske de högtider, som är mest traditionsbundna av alla. Det är väl synd att påstå, att det hela börjar på lördag eftermiddag eftersom hela weekenden före åtgår till förberedelser av olika slag.

Då hugges julgranen, lummer plockas, julbordet iordningställes på spiselhylla i storstugan, sängar plockas ihop och staplas i garderober och husmorsrum och på göromålen i köket, som omfattar bakning av småkakor och kokning av knäck. Pianot flyttas in i flickornas sovrum och borden placeras ut i pojklogementet, där dukning också göres färdig.

Förberedelser för Lilla Julafton 1970. Helena Thunberg gör lingonrishjärta och Bengt Johansson sätter ihop pepparkakshuset.

Sedan kommer dagen D, då det gäller för fogdar och husmödrar att komma ut till Abborrhallen så tidigt som möjligt för att ombesörja tusen och en saker. Det viktigaste av allt är att får värme i huset och fogden får inte en lugn stund förrän pannan är varm. Flickorna sätter omedelbart igång med att baka julkusar och mjuka kakor och pojkarna hackar enris och strör ut på golvet i storstugan.

Julbak 1970. Birgitta Larsson tar ut nygräddade julkusar ur ugnen.

Julgranen kläs, lingonrishjärtan hänges upp och små stjärnor klistras på fönsterrutorna. När det skall vara riktigt fint, hänges små bomullstussar upp på en tråd i varje fönster. Det tillhör de s k snödekorationerna. Men glömmer flickorna att sätta på risgrynsgröten, så kan skandal lätt utbryta.

I köket händer mycket: potatis skalas (råkostjobb) sallad av vitkål, morötter, rödbetor och tomater tillredes, korven kokas och skäres, osten hyvlas ned, bröd och smör lägges upp och sill och prickekorv arrangeras på ett eller annat vis.

1957 gjorde Lennart Paulson pepparkakshuset till Lilla Jul. Det blev en modell av Abborrhallen.

Fram emot 7-tiden på kvällen börjar gästerna strömma in. Den utsedde penningindrivaren avkräver avgiften (ungefär 5:- + stugavgift) och enkronasjulklappen  och delar samtidigt ut lappar som anger om vederbörande drabbas av diskning, vaskning av golv eller bärning av sängar.

På det stora runda bordet i storstugan samlas frukt och julgotter. När alla samlats, kommer dansen kring julgranen igång i flicklogementet. Det blir ”Nu är det jul igen”, ”Flickorna det små”, ”Sju vackra flickor”, ”Viljen i veta” och ”Domaredansen”.

GFV dansar kring granen Lilla Julafton 2008.

Men tjugo minuters dans kring granen är konditionskrävande och hungern gör sig märkbar. I storstugan sker placeringen och med fiolmusik i täten tågas det in i pojklogementet, där borden stå dukade. Förste fogden håller sitt anslående och bejublade hälsningsanförande, och faten länsas snart.

Bröd, smör, ost, sill, sallad, korv och potatis är standardmat, svagdricka standarddryck och en med åtskilliga mandlar preparerad risgrynsgröt utgör desserten. Det släta kaffet, som serveras i storstugan utgör en lämplig avrundning på måltiden.

Ulla Borchardt  och Jonas Bagge tar för sig av julbordets goda mat 2008.

Men dansledare börjar bli orolig och snart nog inledes lekstugan i flicklogementet med vals följd av kadriljer i massor. Vi brukar nog hinna med det mesta av vår repertoar, som faktiskt inte är så liten. Se här: vals, schottis, hambo, polka, Rospiggspolska, Fryksdal, Smålands, Västgöta, Östgöta, Dans till Fryksdalsmelodi, Väva vadmal, Fjällnäs, Daldans, Ekeby, Ekebypolska, Landskrona, Oxie, Gotlands, Vessige, Herrskapsvals, Trekarl, Åstorpastycket, Vindmölle, Varshovienne, Gammalpolka, Ränningen, Jämtpolska och Fyrmannadans.

Dansen går.
Under dansens gång kommer saft och förfriskningar till sin rätt. För det mesta består musiken enbart av fioler, men ibland ingår även piano, gitarr och klarinett i orkestern.

Spelmän på Lilla Julafton omkring 1970.

Framemot midnatt höres knackningar på fönster, och tomten är tydligen på väg mot Abborrhallen. Med hjälp av sitt biträde (det s.k. tekniska bihanget) utdelas alla julklapparna, som mer eller mindre brukar vara försedda med rim.

Lilla Jul 1980. Tomten har kommit. Vad har han i säcken?

Glöggen serveras till alla och även tomtarna brukar få ett glas, trots att de i allmänhet tillhör någon nykterhetsorganisation. Dansen brukar komma igång ett slag igen, men snart nog kommer kaffet och alla de nybakade kakorna in på bordet. Successivt hamnar alla i soffor och på stolar och en och annan gnuggar sig i ögonen av sömnighet.

Men innan det är slut, skall disken avklaras och golven vaskas, och det är en mycket populär sysselsättning (klockan är ungefär 2). De sömniga gå till sängs, medan vikingarna eldar upp bastun. Om isen lagt sig, gäller det att få en godtagbar vak.

Leif Yhlen svalkar sig i isvaken efter ett bastubad 1972.

Både flickor och pojkar brukar hinna med bastubadet, trots att antalet badare är stort. Om hungern efter badet skulle vara alltför svår, dukas det på köksbordet till nachspiel. Det är olämpligt att i detalj beskriva händelseförloppet, men deltagarna verkar samtliga tillhöra någon körförening. Till slut soves det i alla fall, och ingen sömn på året är så angenäm och så kort som den efter lilla julafton.

3 kommentarer:

  1. Verkligt trevlig läsning! Precis så här är det med skillnaden att vi inte orkar vara uppe så sent på kvälarna nuförtiden. Ack ja, vad vi saknar vårt kära Abborrhallen! / Kristina

    SvaraRadera
  2. Nu har jag även läst texten för mamma och då undrar vi vad det är för en pappa som ska bli varm...:) / Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tar sig för pannan!
      Det var nämligen den som skulle bli varm, inte pappan.
      Moses är helt utan skuld till den förargliga felskrivningen. Pappan är nu rättad texten ovan, och tack! för påpekandet.
      KML

      Radera